Osaava tukee Viestiliigaa

1.9.2020

Osaava on vahvasti mukana tukemassa kotimaista suunnistusta. Laji on arvoiltaan edistämässä niitä asioita, joiden koemme olevan tärkeitä myös Osaavalla.

Tutkimusten mukaan luonto ja liikunta rauhoittavat mieltä ja edistävät jaksamista. Turvallisuus, laatu ja jaksaminen paranee, mitä kiireettömämmin asioita tehdään. Turvallisuusalan, millä Osaavassa toimimme, parhaimpia työkaluja onkin rauhoittuminen.

Joten sen sijaan, että perustelemme suunnistuksen tukemista, pitäisi ihmetellä sitä, miksi kaikki yhtiöt eivät sitä ole tukemassa.

Älä katoa

Yksi ongelma, johon kriiseissä törmätään, on henkilön katoaminen. Useimmiten syynä on harmiton tiedonkulun katkeaminen, mutta sen selvittelyyn kuluu aikaa. Aikaa, joka voitaisiin käyttää tärkeämpiin toimenpiteisiin.

Katoamisen estämiseksi on olemassa monia ratkaisuja. Modernit paikantimet ovat esimerkiksi arkipäivää lumivyöryalueilla lasketteleville. Ratkaisut ovat kuitenkin toimivia vain silloin, kun ne ovat helposti saatavilla ja niitä osataan käyttää.

Tämä turvapalveluiden tutuksi tuominen on tärkeää Osaavalla. Ratkaisumme henkilöturvan parantamiseen auttavat vain silloin, kun ne ovat valmiina odottamassa riskitilanteita.

Katoamistilanteiden ennakointi nopeuttaa asioiden selviämistä. Vaikka kuinka toivoisimme, että kukaan ei koskaan katoa, on hyvä silti valmistautua siihen, että joskus suunnistus menee metsään.

Löydä ratkaisuja

Riskien ennakointi on tutkitusti edullisempi tapa toimia, kuin ongelmatilanteiden hoitaminen jälkikäteen. Hyvin suunniteltu malli vähentää todennäköisyyttä epäonnella, mutta ei koskaan voi sitä kokonaan poistaa.

Joskus riskit realisoituvat ja on kyseessä sitten eksyminen, palovaara tai mikä tahansa, pitää tilanteeseen pystyä reagoimaan. Tuota rakentavaa reagointia harjoitteleekin jokainen suunnistaja.

Luontoon eksyville tärkein oppi on se, että pitää pysyä rauhallisena ja aloillaan. Antaa ammattilaisten hoitaa ongelmatilanne.

Juuri siihen myös Osaavan ohjelmisto tähtää. Vaaratilanteissa viestintää oikeille henkilöille, oikealla sanomalla ja oikeaan aikaan.

Suunnistuksesta

Kuten jo alussa totesimme, näemme suunnistuksen edistävän juuri meille tärkeitä asioita. Siinä maailmassa on myös paljon yhtenevää turvallisuusalan kanssa.

Osaavan isoin tavoite on tehdä ohjelmistomme tarpeettomaksi. Haluamme että maailmassa ei ole kriisitilanteita, mutta joskus suunnistaja eksyy, joskus tulipalo syttyy tai tapahtuu jotain muuta ennakoimatonta. Niissä tilanteissa reagointi ja oikeat työkalut ovat tärkeitä.

Luonnossa liikkuminen on jokaisen oikeus, kuten myös turvallisuus.

Osaava <3 Suunnistus

Katso aiempia kisalähetyksiä Youtubesta: