Aija Lauerma – Turvallisuus on nöyryyttä

12.11.2020
Artikkelin kuvituskuva

Osaava <3 Osaaja / Blogisarja osa 10

Turva-alalla on monimuotoista osaamista, jota harvoin osataan hyödyntää työelämässä tarpeeksi laajalti. Osaava esittelee blogisarjassa näitä alan osaajia edistääkseen alan verkostoitumista. Saimme sarjan kymmenenteen blogiartikkeliin haastateltavaksi henkilön, joka haluaa saada kaikki eläkkeelle terveinä.

Aija Lauerma vetää turvallisuustiimiä Outokummun Kemin kaivoksella. Saimme syväanalyysia turvallisuudesta aikaiseksi pitkässä keskustelussa kanssaan.

Liian pitkään riittävällä tasolla

Suomessa työturvallisuus on hyvällä tasolla ja myös Outokummun Kemin kaivoksella on saavutettu erinomaisia tuloksia. Yleisellä tasolla Suomessa on silti hieman jääty huippukehityksestä jälkeen.

– Suomessa on tehty riittävällä tasolla niin pitkään, että on vaikeaa hypätä seuraavalle tasolle

Lauerma ei todellakaan tarkoita sitä, että Suomessa tehtäisiin asioita huonosti. Päinvastoin, meillä noudatetaan säädöksiä ja ohjeistuksia hyvin. Samalla niiden varassa toimiminen on johtanut siihen, että on vaikeaa luoda vielä kunnianhimoisempaa turvallisuuskulttuuria.

– Meillä on jo parin vuoden ajan keskitytty vahvasti ensiapua vaatineisiin tapahtumaketjuihin

Eli jo yksittäinen laastarin laittaminen raportoidaan. Tilanne kertoo siitä, että suurin osa tehtävästä kehityksestä turvallisuuden osalta on tehty ja nyt keskitytään ennakoivaan toimintaan ja ymmärtämään yhä paremmin tapahtumaketjuja, jotka johtavat minkä tahansa tasoiseen ongelmaan.

Tapahtumista tehdään raportteja ja selvitetään kalaruotokaavioilla syitä ja seurauksia. Tekeminen on pisteessä, jossa kehittäminen fyysisten onnettomuuksien kohdalla on jopa mahdotonta.

– Aina jos seurataan vain yhtä lukua, kuten vaikka poissaoloon johtaneita tapaturmia, niin se ohjaa toimintaa siihen suuntaan

Outokumpu on päässyt yli siitä pisteestä, mutta seuraava suunta on paljon haastavampi. Jotta kehittymistä tapahtuu, pitää nähdä menneisyyden onnistumiset ja silti pysyä nöyränä.

Aitoa jaksamista eläkkeelle asti

Aija Lauerma puhuu vuolaasti siitä, miten on tärkeää pitää huolta jokaisesta. Turvallisuuskulttuurin tärkeydestä ja siitä, miten kokonaisturvallisuutta pitää edistää. Hän pitää siinä mukana jaksamisen laajempana ajatuksena, kuin vain fyysisenä työkykyisyytenä.

Mielenterveys vaikuttaa myös paljon jaksamiseen ja sitä ei tarpeeksi usein nähdä osana työturvallisuutta. Jotta Lauerma voi edistää yhä paremmin työntekijöiden jaksamista – tulee myös mentaalipuolen asioita käsitellä laajemmin.

– Se menee ohi vastuualueista monessa tilanteessa ja se tekee osittain tekemisestä haastavaa, kun haluaa ylläpitää työntekijöiden mahdollisuuksia tehdä työtehtäviään

Hyvä todeta, että Outokumpu on asioissa pitkällä. Sen takia näistä näkökulmista voidaankin keskustella. On helppoa sanoa, että yritys haluaa tarjota työuran, jonka päätteeksi työntekijä yhä voi hyvin. Sen varmistaminen käytännössä on Aija Lauerman kaltaisten moniosaajien vastuulla.

Jokaisen pitää päästä kotiin terveenä, saada jäädä kotiin kipeänä ja jaksaa elämää myös töiden jälkeen

Lauerman lainaus on noin sivunmittainen palopuhe kokonaisturvallisuudesta. Se tiivistyy ajatukseen siitä, että ihmisen pitää voida hyvin töissä, vapaa-ajalla ja eläkkeellä.

Outokumpu tarjoaakin jo nykyään työtehtävien vaihtoja, vuorotöiden kevennyksiä ja muitakin työkaluja varmistamaan tekijöiden pitkäkestoista jaksamista. Aito välittäminen työntekijöistä välittyy Lauerman puheista.

Siihen tottuu kyllä

Aina kaikki ei voi mennä täydellisesti. Utopiaa tavoitellaan, mutta todellisuudessa kaikkea ei voi ennakoida. Myös kipeitä asioita on osunut Aija Lauerman uralle.

– On niitä tilanteita, jotka ovat menneet ihon alle. Eihän sitä jaksaisi, jos se reaktio heräisi useammin. Niihin tottuu kyllä. Sitä turtuu.

Turva-alan osaajien kokemushistoriassa on useammin pysäyttäviä hetkiä, kuin monilla muilla. Osittain ehkä niiden takia osa hakeutuu alalle ja osa, taas on työnsä puolesta lähempänä ikäviä tapahtumaketjuja. Vaikka niitä miten availee kalaruotokaavioon, niin osa niistä jää silti mieleen pitkäkestoisesti.

Lauerma päätyi itse turva-alalle vähän vahingossa, joskus ne vahingot voivat olla positiivisiakin.

– Osaston turvainssi otti lopputilin ja sain kesken vanhempainvapaan puhelun, että tulenko tekemään sitä roolia

Sillä tiellä hän parhaillaan on. Ennen sitä Lauerma oli jo tehnyt koko työuransa Outokummun palveluksessa erilaisissa rooleissa.

Se jäätävä tuska mikä esihenkilöllä voi olla työntekijöistään on ihan mieletön. Pelko siitä, että jotain tapahtuu voi olla läsnä päivittäin.

Lauerma osaa suhtautua koko organisaation turvallisuustilanteisiin hyvin. Onhan hänellä kokemusta useista eri rooleista samassa organisaatiossa. Se henkinen paine, mikä voi muodostua lähiesihenkilölle, on aito ongelma.

– Mitä lähemmän tapaturma on, sitä enemmän se tietenkin vaikuttaa. Ehkä itse osaan ulkoistaa ne asiat, mutta sen lähiesihenkilön on sitä lähes mahdotonta tehdä

Perinteisesti Suomessa ajateltiin, että siihen tottuu kyllä. Yrjö Jylhä jo siten runoili sotaveteraaneista ja se sisukkuus on tavallaan kääntynyt toksiseksi ajatteluksi.

Lauerma ei vaadi tottumista. Se on hänen tapansa käsitellä asioita ja suhtautua niihin. Parempiakin tapoja on olemassa. Yhä useampi moderni työnantaja tarjoaa laajalti myös mielenterveyspalveluita työntekijöilleen.

– Mitä enemmän sitä on tarjolla, varmasti sitä parempi kaikkien on olla

Siihen tottuu kyllä -ajattelu johtaa lopulta uupumukseen tai kovettumiseen. Kumpikaan ei ole yhteiskunnallisesti tai työnantajankaan näkökulmasta toivottavaa.

– Aina pitää kehittää työnohjausta, kertoa mahdollisuuksista ja opettaa avointa kommunikointia ja kykyä nähdä virheitä tekemisessä

Arkea, kehuja ja arkikehuja

Aija Lauerma alkoi LinkedIn -palvelussa julkaista arkikehuja työkavereistaan ja aiemmista kollegoistaan. Se kertoo paljon persoonastaan – halua tehdä maailmasta kaikille parempi paikka.

– Luin arkikehuja ja se konsepti iski muhun vahvasti, arkikehuissa saa ohittaa kaikki negatiiviset ajatukset, ja saa vain sanoa sen lämpimän asian. Se on tapa nostaa esille asioita, joista minä toisessa pidän

Aija Lauerma toive on edistää sitä, että kaikki aidosti pärjäävät elämässään. Hän haluaa ihmisille terveen ja hyvän elämän. Hän ei halua tottua negatiivisiin asioihin, eikä antaa periksi.

– Eihän valmentaja saa sanoa joukkueella, että tänään ei sitten päästetä yhtään maalia. Siinähän lähdetään pelaamaan tappiota vastaan, eikä voittamaan tai edes pärjäämään.

Turvallisuus tehdään tai jätetään tekemättä joka päivä. Arki on sitä, että aloitetaan nollasta ja joukkueen kanssa pidetään sitten huolta siitä, että päivittäinen taisto voitetaan. Joskus niitä maaleja pääsee myös omaan verkkoon. Outokummulla edellisestä poissaoloon johtaneesta tapaturmasta kaivostuotannossa ja rikastamolla on tosin kulunut jo yli 600 päivää.

Se on jo melkein sitä utopiaa.

Eihän siitä sillai saa palautetta, kun yleensä vasta meidän työ huomataan silloin, kun jokin menee pieleen

Turvallisuusalan Aija Lauerma jakaa muille julkisesti arkikehuja. Harva muistaa antaa niitä kehuja takaisin. Se on turvallisuus alan arkea.

Ajattele ennen kuin teet

Lauerma on nähnyt Outokummun monesta eri näkökulmasta. Hän pystyy hahmottamaan asioiden heijastevaikutuksia ja osaa nähdä asioita, mitä kannattaa kehittää.

– Helpoimmat kehityskohteet on jo tehty, nyt keskitytään yhä parempaan tekemiseen ja mietitään sitä jaksamista kokonaisuutena

Miksi Outokummulla ei sitten satu ja tapahdu?

– Meillä on pitkään panostettu ymmärrykseen. Miksi jotakin tapahtuu, ei siis haeta syyllisiä, vaan merkityksiä.

Kaikki tapaturmatilanteet käydään läpi laajalti. Monessa tilanteessa on taustalla se, että työntekijä on toiminut vastoin ohjeistuksia syystä tai toisesta. Ne ovat olleet hetkittäisiä virhearviointeja, joten niiden pieniin tapaturmiin johtaneiden tapahtumien estäminen on hyvinkin haastavaa.

Yksi tekijä onnistumisiin on Outokummun sisäinen yhteistyö.

– Mulla on tiimi, jossa on kolme alaista ja heillä on sitten vielä oma tiiminsä. Lisäksi toki ajatuksia vaihdetaan Tornion työsuojelupäällikön kanssa ja tuotanto-osastojen turvallisuusinsinöörien kanssa

Outokummulla turvallisuusorganisaatio on laaja kokonaisuus. Se mahdollistaa vahvan turvallisuuskulttuurin luonnin ja kokonaisturvallisuuden edistämisen.

– Tottakai tämä meidän Outokumpu-kupla sitten aiheuttaa myös sokeutumista varmasti joillekin ongelmille, minkä takia pitäisi aktiivisemmin kommunikoida myös laajemmin

Lauerma edistää turvallisuusajattelua paljon. Muutoinkin ajattelemisen korostaminen näkyy Outokummun hyvässä työturvallisuudessa. Kun muistaa hetkeksi pysähtyä ennen tekemistä, ehkäisee monia mahdollisia virheitä.

– Emme iske kokonaisturvallisuuden vastuuta kerralla yhden työntekijän niskaan. Ne tavoitteet jaetaan palasiin ja tekemisestä tehdään arkipäiväistä.

Arkipäiväistä tekemistä, jonka ansiosta noin 2000 ihmistä pysyy turvassa ja pääsee eläkkeelle toimintakykyisinä. Lauerma ei itse näe itseään sankari, mutta siitähän ne sankarit on tehty – nöyryydestä.

Aija Lauerma
Health&Safety Manager
Outokumpu