Fyysinen väkivalta työelämässä – OSA I

1.9.2020
Sairaalapeti, kuvituskuva

Yli 10 prosenttia työelämässä olevista on asemassa, jossa heillä on riski joutua väkivallan tai sen uhan kohteeksi. Tämä blogisarja käsittelee fyysistä väkivaltaa työelämässä nostaen ongelman esille ja pyrkien tuomaan siihen ratkaisuja.

Yksi kymmenestä kokee työssään väkivaltaa tai sen uhan. Luku on järkyttävän korkea. Rikollisuus ja väkivaltatapaukset ovat olleet laskussa vuosikymmenien ajan. Ainoa poikkeus on työpaikoilla koettu väkivalta, joka kasvoi säännöllisesti vuosituhannen alkuun asti ja on pysynyt sillä tasolla siitä lähtien.

Mitä maailmassa siis tapahtuu? Miksi tarjoilija, hoitaja tai asiakaspalvelija ei saa tehdä työtään rauhassa, vaan elämää varjostaa uhka väkivallasta? On outoa ajatella, että meistä kaikista yli 10 prosenttia joutuu pelkäämään työssään.

Fyysinen väkivalta työelämässä on oikea ongelma

On kannaltani myös tekopyhää nyt kirjoittaa aiheesta. Työni puolesta olen saanut/joutunut perehtyä tähän aiheeseen. Ennen nykyistä roolia, en ollut edes tietoinen siitä, miten iso ongelma fyysinen väkivalta on työelämässä.

Joten haluan aiheesta kirjoittaa, jotta yhä harvempi voi vedota siihen, että ei ollut tietoinen asiasta. Nostan oman käteni ilmaan ja myönnän olleeni osa ongelmaa – en ollut perehtynyt tärkeään asiaan, koska se ei koskettanut minua.

En ole ollut töissä niillä aloilla, missä riski on korkein. Joten on ollut helppoa olla näkemättä ongelmaa. Mitä pahemmin ongelma jää piiloon, sitä todennäköisemmin se saa jatkua.

Miten tähän saadaan muutos?

Yhteiskunnallinen muutos vie aikaa. Väkivallan käyttäminen lisää väkivaltaa, joten käänteisesti ajatellen, kun muu rikollisuus vähenee, niin on syytä olettaa myös työpaikkaväkivallan viiveellä vähentyvän.

Ennen kuin se uhka on nollassa, on pakko tarjota työkaluja väkivallan kohtaamiseen. Se on kokonaisuus, josta kirjoitan lisää seuraavassa osassa.

Tämän tekstin tavoite oli vain nostaa esille ongelma, jota en itse edes tiedostanut aiemmin. Toivottavasti sinä olet ollut minua parempi ihminen, ja tämä oli kannaltasi turhaa tekstiä.

Asiantuntijoidemme avustuksella seuraavassa osassa on sitten alan ammattilaisille tai yleensä asiasta kiinnostuneille enemmän sisältöä.

– Jarkko@Osaava

Blogisarjassa julkaisuja tekee Osaavan myynnistä vastaava Jarkko Repo ja erikoisasiantuntija Jyri Paasonen.