Janne Ahtoniemi – Repivää iloa

19.11.2020
Artikkelin kuvituskuva

Osaava <3 Osaaja / Blogisarja osa 12

Turva-alalla on monimuotoista osaamista, jota harvoin osataan hyödyntää työelämässä tarpeeksi laajalti. Osaava esittelee blogisarjassa näitä alan osaajia edistääkseen alan verkostoitumista. Saimme sarjan kahdenteentoista blogiartikkeliin haastateltavaksi henkilön, joka on helposti anonyymiosaaja.

Anonymiteetti oli jopa tavoiteltua turva-alalla kymmenen vuotta sitten. Haluttiin pitää asiantuntijat irrallaan tekemisestä ja ehkä jopa suojella omaa perhettä huomiolta. Siinä missä Suomessa Poliisin tekemiset ja verotiedot ovat pitkälti julkisia, on turva-ala saanut pysyä varjoissa.

Anonyymit turvaajat

Janne Ahtoniemi istuu kotonaan, kun aloitamme Teams:n kautta tehtävän haastattelun. Sisustus näyttää modernin skandinaaviselta. Ahtoniemi vastaa hyvin mielikuvaa, joka voi syntyä, kun pohtii miltä nuorehko urheilullinen turva-alan osaaja näyttää.

Ahtoniemi on aidosti läsnä päivittäisessä tekemisessä. Hän on kiertänyt työnantajansa myymälät läpi ja tervehtii henkilökuntaa myös silloin, kun asiakkaana itse tiloissa. Ahtoniemi on ihminen.

– Meillä ei ole tiedossa yhtään asiakkaalta työntekijään tarttunutta koronatapausta

Tuosta saavutuksesta ei ole puhuttu paljoakaan. Yksi Suomen suurimmista myymäläketjuista on onnistunut pitämään työntekijöistään huolta isojen muutosten keskellä. Samalla kunnioittaen asiakkaiden turvallisuutta – edistäen siis kokonaisturvallisuutta.

Jos ketjun tuhannelle asiakkaalle näytettäisiin kenenkään organisaation pääkonttorin edustajan kuvaa – kukaan tuskin tunnistaisi heistä ketään. Vielä epätodennäköisempää se on Janne Ahtoniemen kohdalla.

– Reilussa kuukaudessa me saatiin suunniteltua, testattua ja pilotoitua suojapleksien asennukset ja tehtyä lähes kaikki asennuksetkin

Mikä tahansa yritys olisi ylpeä tehokkuudesta. 900 suojapleksiä löydettiin tyhjästä ja saatiin paikoilleen lähes kuukaudessa.

– Tottakai palautteessa näkyy sitten ne lokaatiot, missä logistisista tai joistain muista syistä ei suojapleksejä saatu paikalleen nopeasti

Turva-alalla on päivittäin onnistumisia, kun saadaan pidettyä huolta työntekijöistä. Silti saatu palaute on usein epäkohdista nousevaa.

Koko kirjo ihmisten välisestä kommunikaatiosta on näkynyt tänä vuonna

Ahtoniemi ei silti huutele itselleen huomiota. Ei vaadi kiitosta, vaan on onnellinen pitkäkestoisesta tekemisestä.

Katse horisontissa

Turva-alalla on tarpeen valvoa monella tavalla tekemistä. Pitää edistää kokonaisturvaa, turvallisuuskulttuuria ja pitää huolta siitä, että kaikki voivat hyvin. Samalla pitäisi katseen olla tulevaisuudessa, vaikka omissa jaloissa pyörii kampittavia tekijöitä päivittäin.

– Ei mikään toiminto tee asiaa yksin, kaikki tekevät samassa verkostossa asioita

Janne Ahtoniemen vastauksia voi poimia lainauksia mihin tahansa kohtaan. Hän puhuu pitkälti ja harkitsevasti. Ilo maailmasta tuntuu olevan läsnä sanoissaan.

Lähdin turva-alalle varmaankin tv-sarjojen ja elokuvien tuottaman mielikuvan takia

Ahtoniemi myös kokee löytäneensä nuoruuden mielikuvansa alalta. Hän tavallaan siis elää nuoruuden unelmaa, joka ehkä siivittää paremmin näkemään asioita isommassa mittakaavassa.

Koronavuoden aikana ketjussa on tehty paljon nopeita ratkaisuja. Koronaryhmä on vaikuttanut paljon ja onnistunut monessa. Silti jo muutama kuukausi pandemian alusta alkoivat jo suunnitella eri ratkaisuja tulevaisuuteen. Onko korona pysyvämuutostila, eli uusinormaali. Vai päättyykö se joskus ja asioita voidaan tehdä toisin.

Moniin skenaarioihin on jo suunnitelma olemassa, mutta tilannetta seurataan jatkuvasti.

– Triathlon harrastus on opettanut pitkäkestoista suunnittelua, kisaan valmistautuminen aloitetaan kuukausia ennen tapahtumaa

Janne Ahtoniemi haastaa itseään yhä parempiin suorituksiin. Häntä ei tunneta turva-alan huippuosaajana viihdemedioista. Eikä triathlon harrastuksensa tuo sekään julkista kehua suuntaansa. Ehkä on helpompaa katsoa tulevaisuuteen, kun saa tehdä sen anonymiteetin turvin. Joskus on mukavampaa juosta maitohapot jaloissa ilman, että joku seuraa vierestä kameran kanssa.

Ole oma itsesi

Ahtoniemi on löytänyt itsensä toteuttamassa unelmiaan. Hän osaa vitsailla raskaista asioista ja pitää itsensä toimintakykyisenä järjettömän paineen alla.

– Kyllä harrastukset tuo mulle ihan järjettömästi energiaa

Koronavuosi on ollut raskas ja Ahtoniemi nimettiin myös työnantajansa koronaryhmään. Resilienssi on ollut testattavana kuukausia putkeen.

– Pitää aina laittaa asiat kontekstiin

Janne Ahtoniemi vertailee sujuvasti työ- ja kotiminänsä eroja kommunikoinnissa. Hän osaa irrottaa itsensä usein tekemisestä, mutta myöntää että palaute menee joskus ihon alle silti.

– Tunteet ovat aina aitoja, mutta hyvä pohtia antaako kommunikoinnin tapahtua niiden vallassa vai tuoden ne vain esille

Ahtoniemi näkee kommunikaation tärkeänä osa-alueena hyvinvoinnin edistämisessä. Se on turvallisuuskulttuurin pääpalasia ja työkaluja kokonaisturvallisuuden edistämisessä. Jotta kommunikaatio onnistuu, sen pitää olla aitoa. Ahtoniemi onkin kiertänyt keskustelemassa työntekijöiden kanssa ympäri Suomea ymmärtääkseen paremmin konteksteja. Lisäksi hän alleviivaa usein sitä, että työntekijät tulee tuntea. Toki hän itse ei heitä kaikkia voi tuntea, mutta siinä asiassa on lähiesihenkilöitä valmennettava.

Edustamansa organisaatio on palkittu työnantaja ja Ahtoniemen reilun kuuden ja puolen vuoden työuran aikana asiat ovat vain edenneet yhä parempaan suuntaan. Työyhteisö, missä jokainen saa olla yksilö kehittyy tuottavaksi usein.

– Jokainen kokee kriisit omalla tavallaan ja kaikkea tarvitaan, että osataan auttaa työntekijöitä parhaimmalla mahdollisella tavalla

Ahtoniemi tekee tasa-arvoa, vaikka tuskin sitä itse edes siten näkee. Hän vain haluaa, että ihmiset voivat hyvin.

Maitohappojen kautta hyvinvointiin

Kun asiakkaana on lähes kaikki aikuiset suomalaiset, mahtuu asiakkaisiin kaikenlaisia persoonia. Samalla kun työntekijät saavat olla aitoja, saavat asiakkaatkin toki olla mitä sitten ovatkaan.

– Ehkä odotettua enemmän on ollut henkilökunnan suuntaan yskijöitä, jotka sanoo perään ”siinä sulle korona”

Ihmisyyden kaikki piirteet ovat läsnä ja olisi helppoa sanoa, että siihen pitää tottua. Ei pidä. Huonoa käytöstä ei pidä hyväksyä ja tuo linjaus taitaa kuultaa läpi Ahtoniemen edustaman organisaation tekemisestä.

Jotta jokainen voisi hyvin on Ahtoniemellä yksi ohje kaikille.

Muista, että vastassa on aina ihminen, oikea persoona, joka ansaitsee tulla kohdelluksi hyvin

Ahtoniemi edustaa Alkoa. Ketjun myymäläverkosto kerää asiakkaikseen monimuotoisen kohderyhmän. Alko panostaa paljon yhteiskunnalliseen työhön. Ketju haluaa edistää tervettä suhtautumista päihteisiin kunnioittaen inhimillisyyttä. Se on haastava kenttä toimia, mutta Alko on siinä onnistunut erinomaisesti.

Ahtoniemi vastaa turvallisuudesta ja haluaa, että mitään pahaa ei tapahtuisi. Se vaatii tulevaisuuden hahmottamista, kampituksien kiertelyä ja jaksamista, vaikka maitohapot ovat jo kimpussa. Osa saa juuri niistä hetkistä repivää iloa.

Tämä blogisarja nostaa esille turva-alan osaajia. Yksikään heistä ei ole vielä varauksetta halunnut nostaa itseään esille. Ahtoniemi on samaa kategoriaa. Se ei ole pelkoa, vaan turva-alan sisäinen ongelma. Koko ala uudistuu ja kokee myös maratonjuoksun tuskia välillä. Osaava on metaforisesti siinä vieressä kameran kanssa kuvaamassa. Siitä pahoitellen.